A napi folyadékveszteség
A víz testünkből bőrünkön illetve légzésünk során állandó jelleggel távozik, ami 700ml-es átlagmennyiséget jelent naponta. További 100ml-t veszítünk a széklettel, 1,5 litert vizelet formájában illetve 200ml használódik fel normál verítékezés során. Így még ha mérsékelt időjárásban élünk és lélegzünk is, átlagosan 2,5 literre van szükségünk. Az edzés vagy hőmérséklet-emelkedés megnövekedett verejtékezést, vízvesztést, s ezáltal vízszükségletet is jelent. Betegség és hasmenés esetén szintén jelentőssé válik a vízvesztés.
A dehidratáció következményei
A dehidratáció fejfájást, fáradtságot, valamint koncentrációvesztést okozhat. A probléma különösen az évekkel hozható kapcsolatba, mivel a felnőttek kevésbé érzékenyek az enyhe dehidratációra, kevesebbet isznak és tovább tart visszanyerni hidratáltságukat. A szellemi teljesítőképesség romlása már az enyhén dehidratált fiatal felnőtteknél is előfordulhat. A gyermekek több vizet vesztenek a verejtékezés során, hogy lehűtsék testüket, így esetükben fontos felügyelni, hogy eleget igyanak a forróságban.
Elegendő ivás a hidratáltság fenntartásához
Eleget kellene innunk ahhoz, hogy ellensúlyozzuk folyadékveszteségünket. Az anyagcsere-folyamatok során kb. 250ml vízhez, míg a táplálékok által további 750ml-hez jutunk. Ez azt jelenti, hogy a fennmaradó 1,5 litert folyadékból kell pótolnunk.
Minden víztartalmú ital hozzájárul a hidratációhoz szükséges mennyiséghez, beleértve a gyümölcsleveket, üdítőket, teát, kávét, higított alkoholos italokat, mint a sört úgy, mint a víz maga is. Kimutatták, hogy az italok ízletessége fontos, ha magas a folyadékszükséglet.
Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy egy csésze kávéra, teára vagy kólára vonatkoztatott koffeinmennyiségnek még nincs dehidráló hatása, így a szakemberek elismerik, hogy a normál koffeintartalmú italok is hozzájárulhatnak az összes folyadékszükséglethez. Azonban azok az italok, melyek alkoholmennyisége meghaladja a 10%-ot, mint például a legtöbb bor, valóban folyadékvesztést eredményeznek.
Mi történik akkor, mikor forróságban edzünk?
Mozgás közben testünk a folyadék bőrünkön keresztüli elpárologtatásával –izzadással- hűti magát, így többet kell innunk ahhoz, hogy elkerüljük a dehidratációt. Hideg vagy mérsékelt időben egy fiatal szervezet víz formájában gyakran 2%-nyi testtömeg-vesztést is tolerál anélkül, hogy romlana a fizikai teljesítmény, ám forróságban ez a mennyiségű folyadékveszteség már veszélyezteti a teljesítményt, továbbá hőbetegséget is eredményezhet. A testtömeg 5%-ának elvesztése a munkateljesítményt mintegy 30%-kal csökkentheti. Számos vizsgálat bizonyította, hogy a hidratáltság fenntartása állóképességi sport végzése előtt valamint közben különböző helyzetekben is hatásos a teljesítmény növelésében.
A só serkenti a víz felszívódását, valamint segít annak megőrzésében sportolás közben s után
Nátrium (só) hozzáadásával az italok serkentik a szénhidrátok felszívódását, ami fokozza a vízfelvételt. A verejtékezéssel elvesztett só pótlásával segíthetünk megőrizni a vértérfogatot. Ha nagy mennyiségű vizet fogyasztunk el önmagában egy forróságban végzett hosszas edzés alatt, valamint után, az a testfolyadék hígulását okozhatja, mely a folyadék vizeletként történő, nagy mennyiségű elvesztésében nyilvánul meg. Ez azt is jelenti, hogy a hidratáció nem áll helyre valamint az alacsony nátriummennyiség görcsöket és kimerültséget is okozhat. Ahhoz, hogy ez elkerülhető legyen, az italoknak nátriumot kellene tartalmazniuk (mint azokban a sportitalokban, amelyek értékei az emberi test folyadék-összetételével megegyezők) vagy a vizet táplálékkal együtt kellene fogyasztani.
Forrás: http://www.eufic.org/
Az iparilag feldolgozott élelmiszerek lehengerlő mennyisége mellett, a táplálkozás okozta civilizációs betegségek másik fő felelőse a fehér kenyér és a cukor. A gyorséttermek kalóriabombái is csak ízlelőbimbóinkat, mintsem egészséges táplálkozásunkat elégítik ki.
Amennyire csak lehetséges:
- együnk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt;
- fogyasszunk teljeskiőrlésű lisztből készült kenyeret;
- használjunk mézet vagy steviát (cukor helyett);
- használjunk hidegen sajtolt olajat vagy vajat (margarin és zsiradékok helyett).
Ma már fizikai képtelenség kizárólag az élelmiszereken keresztül szervezetünkbe juttatni a létfontosságú összetevőket. Bármennyire nem kívánatos is, ha a mai világban egészséges táplálkozásról akarunk beszélni, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a vitaminok és táplálékkiegészítők használatát sem!
Fizikai Kondició Javítása:
1. Szabadtéri és fittneszteremben történő mozgásnál egyaránt figyeljünk a fokozatosságra! Ha így teszünk, elkerülhetjük az erős izomlázat vagy sérüléseket, amelyek elvehetik a rendszeres testgyakorlástól a kedvünket.
2. Soha ne feledkezzünk meg a bemelegítésről és a mozgás utáni nyújtásról! Mindkettő arra szolgál, hogy izmaink és izületeink kevésbé legyenek sérülékenyek, és hogy elkerüljük a fájdalmas izomlázat.
3. Ha túlerőltettük magunkat, tartsunk néhány nap szünetet, és utána ismét fokozatosan térjünk vissza a rendszeres mozgáshoz!
4. Válasszunk magunknak edzőpartnert, hiszen társaságban a sportoláshoz is több kedvünk lesz!
5. Tűzzünk ki magunk elé elérendő célokat, hogy legyen elég motivációnk az edzéshez! Felkészülhetünk egy futóversenyre, a Balaton átúszására vagy akár egy nagyobb túrára, de választhatunk kisebb és könnyebben teljesíthető célokat is.
6. Fizikumunkra a táplálkozásunk is hatással van: fogyasszunk minél több egészséges, könnyen emészthető és értékes tápanyagokat tartalmazó ételt!
7. Ha ülőmunkát végzünk, a káros hatások ellensúlyozása érdekében mindenképpen sportoljunk! Válasszunk olyan mozgásformát, amely jót tesz a törzs, a váll, a nyak, a fenék és a hátsó comb izmainak!
8. A sportban fontos a rendszeresség: igyekezzünk időt szakítani arra, hogy legalább hetente 3-szor mozogjunk valamit!
9. Ha egy sportot megununk, semmiképpen se hagyjuk abba a mozgást, helyette nézzünk körül az interneten vagy a fittneszstúdiókban, és válasszunk valami új és szórakoztató mozgásformát!
10. A mozgás nem mindig egyenlő a sporttal: egy kertészkedéssel töltött nap vagy egy áttáncolt éjszaka fizikumunk javítása szempontjából ugyanolyan hatékony lehet.